FACEBOOK

Tweet

Help

University architecture studio features elegant, curving lines and floating concrete roof

15 Apr, 2019
The Thomas P Murphy Design Studio Building is architecture, building, community centre, facade, headquarters, pavilion, University of Miami School of Architecture
The Thomas P Murphy Design Studio Building is crowned with a vaulted roof suspended 5.5m over the floor by narrow steel columns and a few fixed walls.

Striving for architectural excellence is one thing, learning your craft within a great example of architectural excellence is quite another. Cue the graceful yet raw, concrete-and-glass addition to the University of Miami School of Architecture campus.

Continuing Arquitectonica’s long association with the university, the architectural firm has designed the school’s new Thomas P Murphy Design Studio Building – an up-to-the-minute laboratory and collaborative space for young architecture students.

The 1858m² LEED-certified building is a focused,  innovative environment for students who will be the future designers of the city and further afield, says lead designer and project manager Raymond Fort.

“The building’s sculptural exposed structure of glass and concrete serves as a teaching tool by illustrating some of the basic tenets of modern architecture, construction and sustainability.”

The building is, in essence, a single, oversized shed, with a vaulted roof suspended 5.5m over the floor by narrow steel columns and a few fixed walls.


Located next to a busy campus intersection, the building includes a plaza area and adjoining pathway that links the campus to the Miami Metrorail.

“The building’s single, curved concrete wall faces the main public transit entrance and the Jorge M Perez Architecture Center that stands at the heart of the architecture school,” says Fort. 

“This southern wall peels away to connect with the Perez centre’s arched portico and octagonal auditorium."

“Acting as a symbolic welcoming gesture, the curve invites students to walk up to the building. It also softens the look of the rectilinear plan.”

The roof structure creates a sense of openness and allows natural light to permeate the building.

“The roof is a thin-shell concrete structure that gives the simple building its strong visual drama,” says Fort. 

“Plus, the slab warps slightly, seemingly melting in the Miami heat, to form a gentle arc that adds complexity to the silhouette of the graceful building. As well as bringing shading to the glazed east and west fronts, the bowed roof also sets up the design’s primary formal swerve.

“The curve of the roof interacts with the curve at the entrance, showing off the plasticity of concrete,” says Fort. “The two arcs transform what is a simple box into a dynamic architectural expression, incorporating core modernist principles into a progressive design that will serve as an influence for the architecture students who attend here.”

Walking past the Thomas P Murphy Design Studio architecture, building, interior design, lobby, concrete, architectural, Commercial premises
Walking past the Thomas P Murphy Design Studio Building’s informal lobby, the interior opens to a nave-like space with versatile, reconfigurable desking. Cubes of different materials signify different areas of use within the open-plan studio. Glass and panelled cubes signal seminar and meeting areas.

The main entrance to the building leads into an informal lobby that continues as a nave-like space running through the studio. The open-plan studio is based on a 2.3m² workstation module that can accommodate a variety of configurations for the 90 to 130 desks. 

 east and west walls of the central volume are clad in felt for students to pin up their work, and there are movable boards for informal critiques and exhibitions.

The studios on the south side of the circulation passage are intended for design-build courses and have direct access to the outdoor work area. Scattered cubes of different materials signify different uses within the open studio space – curtains for the jury areas, glass and panels for seminar and meeting spaces, concrete for the fabrication lab.

Two glazed freestanding pavilions serve as faculty and visiting professor offices that can be redesigned and rebuilt by students each year, providing a setting for creativity and collaboration.

And the giant multiuse studio building is just as cool in terms of sustainability as it is in terms of eye-catching, inspirational aesthetics.

The sculptural entrance to the Thomas P Murphy architecture, building, community centre, design, facade, entry, entrance, concrete, Thomas P Murphy Design studio, Arquitectonica
The sculptural entrance to the Thomas P Murphy Design Studio Building by Arquitectonica.

The design, orientation and strategic elements of the building address the movements of the sun and ensure a sustainable work environment even in the hottest months. The concrete roof warps over the southernmost point of the building to shade the interior from sunlight. 

The building can operate during daytime without the use of any artificial light, thanks in part to the first ever use of 5.5m-high hurricane-resistant glass panels – their superior strength an environmental requirement. Operable windows allow better circulation and eliminate dependence on air conditioning during the summer.

“Studios are the heart of an architecture school – a strong magnet for prospective students,” says Fort.  “Hence this building. The design of the studio spaces draws together every aspect of 21C pedagogy into a cogent whole – packing everything into a deceptively simple envelope of thin concrete.”

Dean of the University of Miami School of Architecture Rodolphe el-Khoury says the design studio complements the school’s existing constellation of buildings that constitute a campus-within-the-campus.

“The vast studio space designed to enhance co-creation and the digital fabrication lab, among several other features, are welcome additions to our beloved historic and award-winning facilities.”

Credit list

Project
University of Miami School of ArchitectureThomas P Murphy Design Studio Building
Design architect and architect of record
Arquitectonica;project designer – Raymond Fort, Assoc. AIA, LEED AP
Interior designers
ArquitectonicaINTERIORS andUniversity of Miami Interior Design, Office of theUniversity Architect
Acoustical
Shen Milsom & Wilke
Civil
VSN
Sustainability
SUMAC
Client
University of Miami, Facilities Planning & Construction
Landscape architect
ArquitectonicaGEO
Structural
GMG
Mechanical, electrical and plumbing/fire protection
Stantec
Geotechnical engineer
NV5
Construction
Coastal Construction Group

Related Book

NZ351 C minicover - architecture | building | architecture, building, commercial building, company, condominium, corporate headquarters, facade, headquarters, house, metropolitan area, mixed-use, office, property, real estate, tower, tower block, gray

A new commercial office building can sometimes be more than just a place to work – it can also be an integral component in future development of its surrounding area. That’s the projected outcome for No.1 Sylvia Park in Auckland and VicRoads in Melbourne, both of which feature in this issue of Commercial Design Trends.

Similar Stories